Dobrodelnost

Glasovanje za izbiro dobrodelne organizacije kateri se bodo podelila zbrana sredstva je zaključeno, na tem mestu pa sedaj objavljamo organizacijo ki ste jo izbrali in njeno predstavitev.

KARITAS: Letovanje otrok - BISEROV in družin v Portorožu

Počitnice Biserov so namenjene otrokom iz socialno ogroženih družin. Veliko jih prihaja, ker zaradi materialnih stisk drugače ne bi šli na morje, kar nekaj otrok pa ima še kakšne težje zgodbe v svojem življenju: nasilje v družini, smrt staršev, bolezen ali invalidnost staršev ali otrok (imeli smo tudi slepe, gluhe otroke, invalide.), različne zlorabe, so v rejništvu. Otroci so tudi različnih narodnosti in vere, to pri nas ni ovira in sprejmemo vsakogar. Tako je naš cilj, da tem otrokom poskusimo pričarati en teden lepih počitnic na morju. Otroci prihajajo iz vse Slovenije, prijave pa potekajo preko Škofijskih in Župnijskih Karitas, tako da lahko resnično pridejo otroci iz vseh krajev.

Poleg časa na plaži, kopanja in plavanja, ki je seveda zelo pomembno, so naše Počitnice posebne v tem, da imamo čas od jutra do večera zapolnjen z raznimi ustvarjalnimi delavnicami, pogovornimi skupinami, obiščejo nas različni gostje, priredimo vesele večere, ples, igre in seveda ne pozabimo tudi na kaj več. Tako imamo vsak dan zjutraj igro dneva v kateri otroci spoznajo glavno temo, ki nas spremlja preko dneva in nam sporoča različne pozitivne vrednote. Prav tako se zjutraj zahvalimo Stvarniku za mirno noč ter se mu priporočimo za varstvo, zvečer pa poiščemo vse lepe trenutke in se zanje zahvalimo. Ob tem se učimo solidarnosti z drugimi ljudmi, zato smo pozorni pri hrani in je ne mečemo stran in še kaj. Tudi sami kaj pospravimo in se ob tem učimo dela. V letošnjem letu smo se odločili, da bo tema povezana z naravo in ekologijo tako bomo vnašali vrednote, ki so povezane z varstvom narave.

Glavni izvajalci programa so mladi prostovoljci - animatorji, ki so našim otrokom kot starejši bratje in sestre in se z njimi igrajo, pogovarjajo, delajo, pojejo. Vsako leto jih je toliko, da je vsako uho namenjeno enemu otroku. Samo zato, da se jim lahko resnično posvetimo. Zato, da se dobro pripravimo na delo z otroci, imamo vsaj štiri pripravljana srečanja, kjer se učimo raznih spretnosti in oblikujemo program.

Počitnice Biserov se imenujejo zato, ker je vsak človek, vsak otrok neprecenljive vrednosti tako kot biser. In vsi naši otroci so Biserčki, izjemni, neprecenljivi, ne glede na to kaj so v življenju že doživeli, od kod prihajajo, kdo so. Tudi če niso bogati, tudi če imajo kakšno hibo.

Gostujemo v Portorožu pri župniku Janezu pod cerkvijo, kjer nas v tabernaklju nad nami vedno spremlja On, ki je Ljubezen in Življenje.

Več na http://www.mladakaritas.si/Prostovoljstvo-akcije/letovanje_otrok_biseri/